Bij het niet naar behoren werken van de filament sensor zijn de filament detectie gerelateerde functies niet meer betrouwbaar.

De printer zou bijvoorbeeld door kunnen blijven printen terwijl het filament op is.

Of het (automatisch) laden van filament is niet meer mogelijk.

Stap voor stap oorzaken uitsluiten

Om filament sensor gerelateerde problemen voor de prusa Mk3S te verhelpen raden we u aan de volgende veel voorkomende oorzaken stap voor stap uit te sluiten.

1. Filament detection staat niet aan.

In het settings menu kunt u de filament detection aanzetten.

2. Kabel verkeerd in Einsy.

In de meeste gevallen krijg je een error bij de selftest. Soms komt het ook voor dat de sensor doorbrand en er een nieuwe op gezet moet worden. Check wel eerst of het echt aan de sensor ligt door even iets in de zwarte “u” te doen en te kijken of de sensor waarde veranderd. Bij stap 35 van hoofstuk 8 van de MK3S handleiding wordt dit uitgelegd. Let op: De connector moet in op de onderste set pinnen en de witte kabel moet aan de linker kant zitten.

3. Filament sensor lever zit te vast.

Als de lever te vast zit kan deze niet bewegen waardoor de waarde op 1 kan blijven staan. Draai de lever iets losser: (stap 6 van hoofstuk 8 van de MK3S handleiding)

4. Magneet zit niet goed in de filament sensor lever.

Als de magneet niet ver genoeg in de lever zit komt deze tegen andere printed parts aan en kan de lever niet meer vrij heen en weer bewegen. Meestal blijft deze dan altijd op 1 staan. Duw de magneet verder in de lever. (stap 6 van hoofstuk 8 van de MK3S handleiding)

5. Filament sensor zit te vast/los gedraaid.

Als de filament sensor te vast zit geeft deze altijd 1 aan (omdat de lever niet goed kan bewegen) en als deze te los zit geeft die altijd 0 aan.Draai de sensor losser/vaster. (stap 21 van hoofstuk 8 van de MK3S handleiding)

6. Filament sensor is kapot.

Als de sensor niet door de self-test komt en dit niet aan de kabels ligt zal de sensor waarschijnlijk kapot zijn. Soms is de schade te zien op de sensor (brandplekken). Als alle andere oplossingen al zijn geprobeerd is een vervangende filament sensor de beste optie. Let op: De MK3S gebruikt een andere filament sensor (IR sensor) dan de MK3.